Zece compozitori, două chitare, un muzician: un joc de OGLINZI care reflectă frumuseţea pieselor interpretate la cele două instrumente, un „best of”al turneelor solistice pe care Costin Soare le-a desfăşurat în ultimii ani: „De la Bach la Beatles”, „De la Paganini la Piazzolla”, „De la Schubert la Sting”.
Itinerarul muzical porneşte cu un cîntec încărcat de tristeţe din Anglia lui Shakespeare, Lachrimae Pavan, şi se încheie 350 de ani mai tîrziu cu Yesterday, hitul nostalgic al trupei Beatles, în care auzim, la propriu şi la figurat, ecouri ale lacrimilor fără speranţă. Între cele două „coperţi” ale CD-ului, ascultăm un repertoriu divers ce continuă atmosfera renascentistă cu Fantasia 33, piesă de virtuozitate a celui supranumit „Il Divino”, Francesco da Milano, trece prin epocile clasică şi romantică, cu două aranjamente ale chitaristului-compozitor Johann Kaspar Mertz după lied-uri de Franz Schubert (Lob der Thränen şi Aufenthalt) şi cu afectuoasa Romanţă de Niccolò Paganini, cel care, lucru mai puţin cunoscut, a fost şi un pasionat chitarist. Urmează Introducere şi variaţiuni pe o temă din „Flautul Fermecat” de Mozart, op. 9 de Fernando Sor, lucrare în care urmărim metamorfozele „personajului” sprinţar al temei şi două dintre cele mai iubite piese ale marelui romantic al chitarei, Francisco Tárrega: Capricho Arabe şi Recuerdos de la Alhambra. Înainte de punctul terminus al CD-ului, facem o incursiune în America Latină (Brazilia şi Paraguay) a secolul XX: Preludiul V, dedicat de Villa-Lobos „tinerilor din Rio care frecventează teatrele şi cafenelele” şi Catedrala, o bijuterie muzicală a non-conformistului Agustín Barrios Mangoré, care îmbină nostalgia (Saudade), religiozitatea (Andante religioso) şi lumescul (Allegro solemne).
Cele două instrumente care apar pe CD au fost construite de lutierul Alexandru Marian: un „model Antonio Torres”, lutierul care a pus bazele chitarei moderne, cu o sonoritate aparte care evocă parfumul unei lumi situată la intersecţia epocilor romantică şi modernă, şi un alt instrument inspirat de Hermann Hauser, cel care a construit chitare pentru celebrul Andrès Segovia, cu un sunet mai robust, mai amplu, o „minunată orchestră în miniatură”.
Înapoi la DISCOGRAFIE