Premiul „Bursa Kitharalogos” 2018 

Câștigători 2018: Ana Bibescu si Zsombor Filip

Participanți 2018 (playlist)

Regulament de desfăşurare

  1. Bursa Kitharalogos se adresează tuturor chitariştilor români născuţi după 1.01.1993 şi se va desfăşura în perioada 15 aprilie-15 octombrie 2018.
  2. Valoarea bursei este de 2500 RON brut, donaţie făcută de chitaristul Pablo Marquez asociaţiei, cu ocazia concertului desfăşurat la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”. De asemenea, partenerii noștri, UCIMR și Academia ICon Arts Transilvania, oferă o bursă integrală în valoare de 2000 de RON pentru ediția 2019 a cursurilor Academiei ICon Arts Transilvania.
  3. Scopul bursei este promovarea muzicii româneşti contemporane şi sprijinirea tinerilor interpreţi români care se pregătesc de o carieră muzicală.
  4. Cei care doresc să participe, o pot face înscriindu-se la adresa de email kithara.logos@gmail.com, unde sunt rugați să trimită o copie după buletin, o scurtă biografie și repertoriul ales.
  5. Nu se percepe taxă de înscriere.
  6. Programul trebuie să conțină o lucrare scrisă de un compozitor român pentru proiectul „Musica…” din cadrul Festivalului Internaţional „Serile de chitară” (a se vedea lista de mai jos) şi o altă lucrare la alegere, cu durata de 3-7 minute.
  7. Toţi concurenţii înscrişi vor posta pe pagina de youtube a Asociației Culturale Kitharalogos un fișier video needitat, înregistrat în condiții bune sau foarte bune audio și video, care va conține programul ales (maxim 720p), până la cel târziu 15 octombrie 2018. Cele două lucrări pot fi înregistrate separat şi puse împreună în acelaşi fişier.
  8. Pentru cei interesați (fie că se înscriu în concurs sau doresc doar, într-o primă fază, să vadă partiturile), lucrările compozitorilor români pot fi trimise prin email scriind la adresa kithara.logos@gmail.com. Lista de lucrări este următoarea:

Dan Dediu – Zaira sau Zemrude (din ciclul „Oraşele invizibile”)

Carmen Cârneci – Origami Orientalis

Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu – La voce della luna sau două lucrări din ciclul „Oraşele invizibile” (Laudomia, Pentesilea, Perinzia)

Gabriel Almaşi – Suspin

Gabriel Mălăncioiu – Badriya sau Campus Stellae

Sebastian Androne – Improvisation

O parte dintre aceste lucrări poate fi audiată pe canalul de youtube al Asociației Culturale Kitharalogos:

https://www.youtube.com/channel/UCmiQkoKeIhZBZxiNvGkjcwA

Pentru neclarități tehnice sau muzicale legate de partiturile propuse, stăm la dispoziție cu sugestii la adresa de email menționată.

  1. Juriul, alcătuit din personalităţi ale vieţii muzicale româneşti, este format din: conf.univ. dr. Constantin Andrei (Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), conf. univ. dr. Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu (Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), lector univ. dr. Daniel Dragomirescu (Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi), lector univ. dr. Gabriel Mălăncioiu (Facultatea de Muzică, Universitatea de Vest, Timişoara), lector univ. dr. Gabriel Almaşi (Facultatea de Muzică, Universitatea de Vest, Timişoara).
  2. Criteriile de apreciere a prestaţiei concurenţilor însumează 100 de puncte, acordate dupa cum urmează:
  1. respectarea textului partiturii: 20 puncte
  2. calitatea sunetului şi acurateţea tehnică: 30 de puncte
  3. dificultatea repertoriului: 15 de puncte
  4. aportul artistic, prestaţia generală şi prezenţa scenică a interpretului: 35 de puncte
  1. În urma jurizării, înregistrările primilor 3 clasaţi vor fi trimise către Pablo Marquez, chitarist concertist şi profesor la Musik-Akademie of Basel, cel care a donat banii pentru această bursă, care va decide câştigătorul concursului.
  2. Hotărârile juriului sunt definitive; nu se admit contestaţii.
  3. Câştigătorul va fi invitat să participe cu un mini-recital în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”.
  4. Câştigătorul va suporta taxele şi impozitele pentru suma primită ca premiu.
  5. Finaliştii vor primi corzi şi accesorii pentru instrument din partea sponsorilor asociaţiei şi vor fi sprijiniţi şi promovaţi în viitoarele proiecte ale asociaţiei.